Veilig sporten met een blessure
Geplaatst op
Stop niet, maar sport op maat
Door een blessure kan je zin in sport behoorlijk verminderen. Met deze tips blijf je op een veilige en gezonde manier in beweging.
Elk jaar lopen ruim 4,5 miljoen Nederlanders een sportblessure op. Jonge sporters en mannen lopen de meeste sportblessures op; denk aan ‘acute letsels’ zoals enkelverdraaiingen op het voetbalveld. De oudere sporter van 65-79 jaar gaat liever fitnessen, zwemmen of tennissen.
Op hogere leeftijd komen vaker peesproblemen en slijtageklachten voor. Denk aan een achillespeesblessure of een tenniselleboog. Gelukkig kun je zelf veel doen om deze blessures te voorkomen.
Zo voorkom je een blessure
Tip: Ga pas zwaarder sporten als je klachtenvrij bent
De grootste oorzaak van blessures is dat beginnende sporters te snel te veel willen bewegen. Mensen beginnen aan een sportschema, en gaan elke week door naar de volgende stap. Beter is het om pas een stap verder te gaan als er geen klachten meer zijn van de vorige trainingen. Maar mag je dan helemaal geen spierpijn hebben? Jawel, spierpijn is onvermijdelijk. Let alleen op dat het binnen 24 uur verdwenen is voor je harder of meer gaat trainen.
Zo sport je met een blessure
Tip: Stop niet, maar sport op maat
Veel mensen stoppen met sporten zodra ze een blessure krijgen. Zonde, want met de juiste begeleiding kan sporten prima en behoud je je conditie. De betere fitnesscentra hebben begeleiders in dienst; vraag daarnaar. Een fysiotherapeut kan uitleggen hoe je goed omgaat met zwakke plekken. Op de website www.sportzorg.nl staan per blessure aangepaste oefeningen om de spieren veilig te blijven trainen.
Heb je vragen over je blessure, of advies nodig hoe en wanneer je je sport het best weer kunt oppakken? Fysio 0512 heeft veel kennis en ervaring op het gebied van sportblessures. Wij helpen je graag verder.
0512 53 75 06 / info@fysio0512.nl