Pijn in voet

Uw voeten gebruikt u heel de dag door. Pijnlijke voeten kunt u dan eigenlijk ook niet gebruiken, want het kan u hinderen tijdens het dagelijks leven of bij het sporten. Toch hebben veel mensen last van pijn in de voet. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met ouderdom, de stand of belasting van uw voet. Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn van pijnlijke voeten?

Hielspoor

Hielspoor is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Veel mensen lopen dan ook (te) lang door alvorens zij met hun klachten bij een fysiotherapeut aankloppen. Hoe eerder u de juiste behandeling krijgt, hoe sneller het herstel gaat. Bij hielspoor is de oorzaak in de meeste gevallen een overbelasting van de peesplaat onder de voet, bijvoorbeeld omdat u ineens veel meer bent gaan wandelen of hardlopen of als u verkeerd schoeisel aangeschaft hebt. Vaak ervaart u pijn in de hiel bij bijvoorbeeld de eerste stappen in de ochtend of na langere perioden van rust. U voelt dan een stekende pijn aan de onderkant van uw voet en een gevoel van stijfheid bij de wreef. Oefeningen voor hielspoor bestaan onder andere uit rekoefeningen voor de kuiten, enkel en peesplaat. Daarnaast doen we oefeningen om de stabiliteit van uw enkel te verbeteren, waardoor uw peesplaat minder belast wordt. Ook dry needling is bij hielspoor een effectieve behandeling gebleken, evenals medical taping.

Lees meer over hielspoor

Voorvoetklachten

Bij voorvoetklachten heeft u pijn aan één of meer van de middenvoetsbeentjes in het midden van uw voet. U voelt dan een scherpe pijn onder de bal van uw voet. Ook kan de bal van uw voet rood en warm worden, wat kan wijzen op een kapselontsteking. Meestal is de oorzaak van voorvoetpijn slechtzittende schoenen, een gescheurde band of een ontstoken gewricht. Ook de spieren en peesplaat in de voet kunnen pijn onder uw voet veroorzaken.

Hamerteen of klauwteen

Wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt is, kan een hamerteen of klauwteen ontstaan. Door de druk kunt u een pijnlijke likdoorn op uw teen krijgen of een pijnlijke eeltplek op het uiteinde van de teen. U kunt ook eelt en pijn onder de voet ervaren. Soms is een operatie nodig om een hamerteen of klauwteen te verhelpen. Uw fysiotherapeut kijkt graag hoe we de belastbaarheid van de voet na de operatie zo snel mogelijk kunnen herstellen. Soms kunnen hierbij pijnklachten in het been of de spieren van de voet ontstaan welke we kunnen verminderen.

Artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. De botuiteinden komen dan tegen elkaar. U ervaart bij artrose in de voet eerst meestal pijn en stijfheid bij het bewegen en belasten van uw voet, bijvoorbeeld wanneer u na een periode van rust weer gaat bewegen. Ook kan de voet een krakend gevoel geven bij het bewegen van de voet. Bovendien kan de voet gaan ontsteken door de veranderingen in het kraakbeen. De pijn in uw voet wordt daardoor nog erger, wat u zal beperken in uw bewegingsvrijheid. Een fysiotherapeut kan een behandelplan op maat samenstellen om de voet te ontlasten, de zwelling van een ontsteking af te laten nemen en de kracht en stabiliteit te verbeteren.

Pijnlijke voeten kunnen het gevolg zijn van meerdere aandoeningen. Pijn in de voet kan dan ook meerdere oorzaken en klachtenbeelden geven. Een fysiotherapeut van Fysio 0512 kan tijdens een grondig lichamelijk onderzoek en een persoonlijk gesprek onderzoeken wat de oorzaak van uw zere voeten is. Maak direct een afspraak om aan de pijn in uw voet geholpen te worden.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.