Wat is een Functional Movement Screening?

Een Functional Movement Screening (FMS) is een speciale test die snel inzicht geeft in bewegingsbeperkingen. Door de test bij u te doen, ziet onze therapeut direct of u op de juiste manier beweegt. Daarnaast spoort de test blessuregevoelige schakels, verkeerde lichaamsbewegingen en asymmetrieën op. Dankzij de test kunnen bepaalde lichaamsbewegingen worden gecorrigeerd en kan een maatwerk behandelplan opgesteld worden, bestaande uit bijvoorbeeld trainen of mobiliseren. Een FMS heeft voornamelijk als doel:

  • het voorkomen van blessures bij (top)sporters;
  • efficiëntere trainingen/sportprestaties realiseren.

De laatste jaren neemt de populariteit van de FMS ook in Nederland toe, nadat de test in de Verenigde Staten al veelvuldig toegepast is bij topsporters. In Nederland maken onder andere de volleybal-, handbal- en voetbalbond op dit moment gebruik van dit hulpmiddel.

Hoe werkt een Functional Movement Screening?

Een Functional Movement Screening bestaat uit zeven verschillende tests. Deze tests meten onder andere uw kracht, mobiliteit, stabiliteit en flexibiliteit door middel van de volgende onderdelen:

  1. Diepe squat;
  2. Horde step;
  3. Lunge in één lijn;
  4. Schoudermobiliteit;
  5. Actief gestrekt een been heffen;
  6. Rompstabiliteit (push up)

Pas als alle tests doorlopen zijn, kan er een goed totaalbeeld verkregen worden. Elke afgenomen test wordt met een score beoordeeld. Tijdens de tests wordt onder meer gelet op beweeglijkheid (kunt u de oefening goed uitvoeren?), pijn (doet de oefening pijn?) en compensaties (moet u compenseren om de oefening succesvol uit te voeren?). Op basis van bijvoorbeeld zwakke schakels in uw lenigheid wordt een oefenschema op maat gemaakt. Zo wordt de kans op blessures verkleind en uw beweegpatroon geoptimaliseerd.

Vervolgens wordt op basis van de resultaten een op maat gemaakt oefenschema opgesteld om de kans op blessures te verkleinen en uw beweegpatroon te optimaliseren.

Direct een afspraak maken

Vragen over de FMS? Of wilt u een afspraak maken voor een Functional Movement Screening? Neem dan even contact met ons op. We zijn zes dagen per week geopend, ook ’s avonds en op zaterdag, maar u kunt ook telefonisch een afspraak maken. U heeft geen verwijsbrief van uw huisarts nodig om een FMS uit te laten voeren.

Direct een afspraak maken