Pijn in de knie

Bij Fysio 0512 zien wij veel mensen met knieklachten. Deze knieklachten kunnen zich op verschillende plekken in en rondom de knie manifesteren. U kunt bijvoorbeeld pijn in de knie hebben die vooral aan de binnen- of buitenkant te voelen is. Afhankelijk van de locatie van de pijn en de mogelijke oorzaak stellen wij graag een behandelplan op maat voor u op. Hieronder noemen we een aantal veel voorkomende knieklachten en locaties van kniepijn.

Versleten knie / artrose

Wanneer het kraakbeenweefsel in de knie beschadigd raakt en in kwaliteit afneemt, spreken we over slijtage van de knie. Een versleten knie noemen we ook wel (beginnende) artrose in de knie. Het is belangrijk dat u tijdig contact opneemt met uw fysiotherapeut voor een passende behandeling. Veroudering, overbelasting, overgewicht of sporten waarbij er veel gesprongen wordt, zijn vaak gehoorde oorzaken van slijtage / artrose. Een versleten knie kan op alle leeftijden voorkomen. Bij een versleten knie heeft u zeker ’s ochtends na het opstaan een stijf gevoel in de knie en als u lang stilgezeten hebt. Speciale oefeningen zijn erop gericht uw knie zo lang mogelijk soepel te houden en de omliggende spieren, de bovenbeenspieren, te trainen om zo de belastbaarheid van de knie te vergroten.

In een later stadium volgt meestal pijn. De knie buigen of strekken is moeilijk en de knie kan opzwellen. De knie kan gaan kraken of u kunt last krijgen van instabiliteit. Knieslijtage of artrose is helaas niet terug te draaien of te herstellen. Het is daarom belangrijk om het kraakbeen wat er nog zit in een zo goed mogelijke conditie te houden, zodat uw knieklachten niet nog erger worden. Fysiotherapie kan bestaan uit oefentherapie oefeningen en manuele therapie. Ook dry needling, medical taping en massagetechnieken kunnen uw klachten verminderen.

Lees meer over versleten knie

Gescheurde meniscus

Wanneer uw meniscus gescheurd is, kunt u bij een fysiotherapeut terecht om de klachten te verminderen of, als een operatie onontkoombaar is, u na afloop te helpen de kracht en mobiliteit in uw knie terug te krijgen. Uit recent onderzoek is gebleken dat de symptomen met fysiotherapie net zo succesvol te behandelen zijn als met een operatie. Een scheurtje in de meniscus wordt vaak veroorzaakt door een te snelle draai met een gebogen knie, terwijl de voet vlak op de grond staat. Ook een (van buitenaf) inwerkende kracht op het onderbeen kan ertoe leiden dat deze onnatuurlijk draait ten opzichte van het bovenbeen. U voelt dan een scherpe pijn in de knie, hebt moeite met lopen en het strekken van de knie en een knie die voelt alsof hij ‘op slot’ zit.

Lees meer over gescheurde meniscus

Knieband letsel

Een verrekte of gescheurde knieband is erg vervelend. Zeker omdat de binnenste knieband een belangrijke band is voor de stabiliteit van het kniegewricht. Wanneer er te veel rek op de knieband komt, dan deze inscheuren of volledig afscheuren, bijvoorbeeld tijdens een verdraaiing of ongeval. Letsel aan de knieband kan volledig herstellen zonder operatie, mits de juiste behandeling bij een fysiotherapeut gevolgd wordt.

Lees meer over pijn binnenkant knie

Kruisband letsel

Bij kruisband letsel ervaart u een instabiliteit van de knie. Kruisbandletsel, zoals het in- of afscheuren van de kruisband, treedt vaak op tijdens het sporten en kan ook grote gevolgen hebben voor sporters. Zorg daarom dat u de juiste begeleiding krijgt van een fysiotherapeut.

Lees meer over kruisband letsel

Lopersknie

Een lopersknie is een overbelastingsblessure die we vaak zien bij hardlopers en wielrenners. De blessure is het beste te behandelen door voldoende rust te houden en de belasting op een gepast tempo op te voeren. Een (sport)fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen om de activiteiten weer rustig op te bouwen, met diepe dwarse fricties en massage van de omliggende spieren.

Lees meer over een overbelaste knie

Wanneer u een pijnlijke knie heeft, kunt u direct een afspraak maken met één van onze specialisten. U kunt zonder verwijsbrief van uw huisarts bij ons terecht. De behandeling wordt veelal door uw zorgverzekeraar vergoed, omdat wij met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten hebben.

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.