Gekneusde enkel
Een gekneusde enkel komt veelvuldig voor, zeker onder sporters. Een gekneusde enkel noemen we ook wel een verstuikte of verzwikte enkel. We beantwoorden hieronder een aantal vragen die u mogelijk heeft wanneer u een kneuzing aan uw enkel heeft.
Wat is een kneuzing aan de enkel?
Bij een gekneusde enkel zijn de enkelbanden verder uitgerekt dan ze eigenlijk kunnen. Hierdoor zijn er kleine scheurtjes in de bloedvaatjes in de enkelbanden ontstaan. Er volgt dan een bloeduitstorting, wat weer voor een zwelling zorgt. Bij een ernstige kneuzing kunnen de (enkel)banden zelfs helemaal afgescheurd zijn. De enkelbanden verbinden verschillende botjes met elkaar, zoals de middenvoetsbeentjes die tussen de tenen en het onderbeen zitten. Er is pas sprake van een gekneusde enkel als u er last van hebt. Als de enkel omklapt maar u daar verder geen last van heeft, hoeft u niets te doen.
Moet een (zwaar) gekneusde enkel behandeld worden?
Voor een (zwaar) gekneusde enkel is het in het begin, de eerste 48 uur, belangrijk dat u voldoende rust houdt en de enkel zoveel mogelijk probeert te ontlasten. Dat doet u door in ieder geval (tijdelijk) niet te sporten en het been bijvoorbeeld hoog te houden om (extra) zwelling tegen te gaan. Wel is het belangrijk lichte bewegingen met de voet te blijven maken om de spieren soepel te houden.
Omdat bij een enkelblessure littekenweefsel ontstaat, blijft uw enkel voorlopig een zwakke plek. Het is verstandig om een gekneusde enkel goed te laten behandelen om te voorkomen dat u in de toekomst gemakkelijk opnieuw uw enkel verzwikt. Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Zeker als de pijn en zwelling van de kneuzing aan de enkel niet verminderen, kunt u beter niet langer wachten met een bezoek aan een fysiotherapeut. Deze probeert door middel van de juiste oefeningen en behandeling de kracht, stabiliteit en beweeglijkheid van de gekneusde enkelbanden te verbeteren, zonder daarbij uw pijngrens over te gaan. Dat zou immers het herstel vertragen. Een fysiotherapeut weet precies hoever u kunt gaan om uw zwaar gekneusde enkel niet te laten verzwakken.
Hoe zit het met medical taping?
Bij een kneuzing aan de enkel wordt medical taping vaak ingezet om de spieren rondom de enkel steun te bieden. Hierdoor krijgt uw gekneusde enkel de kans om te herstellen en wordt er voor extra stabiliteit en stevigheid gezorgd. In sommige gevallen wordt ook gekozen voor een klassieke enkeltape. Deze zorgt vooral voor stabiliteit en eventueel het afvoeren van vocht door compressie.
Na het herstel dient het gebruik van tape echter afgebouwd te worden, omdat uw enkelgewricht er anders alleen maar zwakker van wordt. U zwikt hem daardoor weer sneller om. U moet uw enkel dus weer tijdig aansterken zonder medical tape. Tijdens het sporten kan het een keuze zijn om tape te gebruiken als beschermende maatregel, als u weet dat uw enkel zwak is of u een sport doet waarbij u gemakkelijk letsel oploopt.
U kunt bij gekneusde enkelbanden direct een afspraak maken met een fysiotherapeut van Fysio 0512 in Drachten. U heeft hiervoor geen verwijsbrief van uw huisarts nodig. Onze fysiotherapeut zal naar uw verhaal luisteren en een kort lichamelijk onderzoek doen net zoals de huisarts dat voorheen deed. De behandeling wordt veelal door uw zorgverzekeraar vergoed, omdat wij met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten hebben.
Meer informatie of direct een afspraak maken?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.