Tennisarm

Je hoort regelmatig mensen over een tennisarm praten, maar wat is een tennisarm nu eigenlijk? Een tennisarm is, in tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden, niet iets wat alleen opgelopen kan worden bij het spelen van tennis. Maar omdat een tennisarm met bepaalde spieren te maken heeft die tijdens het tennissen vaak gebruikt worden, heeft de klacht deze naam gekregen. Bij een tennisarm zijn de zogenaamde ‘polsstrekkers’ overbelast. Eén of meerdere pezen aan de buiten-bovenkant van de elleboog heeft een pijnlijke aanhechting en vaak zit er een verkleving in de spieren. De aanhechting van de elleboogspier en het elleboogbot is ontstoken. Een tennisarm wordt daarom ook wel een tenniselleboog genoemd.

Tennisarm oorzaken

Wat is de oorzaak van een tennisarm? Een tennisarm ontstaat vaak als de onderarmspieren die de hand strekken langdurig overbelast worden of kortdurend hevig overbelast wordt. In het laatste geval voelt u de pijn direct, omdat er kleine scheurtjes in het pees- en spierweefsel ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat een tennisarm aan de arm die u ook gebruikt om te schrijven.

Er zijn sporten die de kans op een tennisarm of tenniselleboog vergroten, waaronder tennis, squash en badminton. Daarnaast kan frequent computerwerk een oorzaak voor een tenniselleboog zijn of fysieke arbeid zoals timmerwerk, houthakken en metselen. U maakt hierbij namelijk herhaaldelijk dezelfde beweging, wat de oorzaak van een beschadiging en vervolgens een tennisarm kan zijn. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een tennisarm zijn een slechte houding, spierzwakte, gewrichtstijfheid, eerdere (elleboog)blessures en bij het sporten een slechte sporttechniek, onvoldoende warming-up of verkeerd materiaal.

Tennisarm symptomen

Nu u de oorzaak van een tenniselleboog weet, bent u vast benieuwd: wat is het kenmerk van een tennisarm? De meest gehoorde kenmerken van een tennisarm zijn een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog die uitstraalt naar de onderarmspieren. Bij veel mensen neemt de pijn toe bij het tillen, het strekken van de pols als de elleboog recht is en bij het kracht leveren met de hand. Soms ondervindt men tennisarm symptomen als het moeilijk vast kunnen houden van voorwerpen met uw hand, zoals bestek of een pen, en het moeite hebben met het volledig strekken van de arm.

Andere tenniselleboog symptomen zijn een hard aanvoelende en gezwollen onderarm, ochtendstijfheid van de elleboog en pijn bij het oppakken en verplaatsen van voorwerpen.

Kenmerken die niet bij een tenniselleboog maar juist bij een golferselleboog passen, zijn pijn op het bot aan de binnenzijde-onderzijde van de elleboog.

Tennisarm oefeningen

Een tennisarm geneest over het algemeen vanzelf, maar omdat de pijn erg vervelend kan zijn, kan het helpen speciale tennisarm oefeningen te doen. Als de klachten acuut ontstaan, gaat het lichaam direct zelf aan de slag om de schade te herstellen. Het is in deze fase verstandig om uw pees- en spierweefsel niet te veel te belasten en slechts lichte rek- en bewegingsoefeningen te doen. Ook rust is raadzaam. Een fysiotherapeut van Fysio 0512 vertelt u graag welke tenniselleboog oefeningen kunnen helpen de tenniselleboog sneller te genezen.

Wanneer de tenniselleboog symptomen geleidelijk ontstaan, is het vooral belangrijk uw arm rust te geven om van de overbelasting te herstellen. Bewegingen die pijnlijk zijn dient u te vermijden. Uw arm lichtjes blijven bewegen is wel goed voor het herstelproces. Onze fysiotherapeut kijkt graag samen met u wat de oorzaak voor uw tenniselleboog zou kunnen zijn en vanaf wanneer u met oefeningen voor uw tennisarm zou kunnen beginnen. Is sporten de oorzaak van uw tennisarm, dan kunnen we u adviseren wanneer u uw sport weer veilig op zou kunnen pakken.

Tennisarm behandeling

Een tennisarm behandeling bij Fysio 0512 kan bestaan uit massages en mobilisaties van aangedane gewrichten, houdingscorrecties en spierversterkende oefeningen bij een tennisarm. Ook medical taping en dry needling kunnen uw tennisarm verhelpen. De juiste tenniselleboog behandeling stellen we vast tijdens een intakegesprek, op basis van uw verhaal en een kort lichamelijk onderzoek van de bewegingsketen. Maak direct een afspraak!

Meer informatie of direct een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.