Een goed zithouding kan rugklachten voorkomen

Geplaatst op

De anatomie van de rug
De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De wervels liggen op elkaar gestapeld en daartussen liggen de tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zijn de schokdempers. Zij zorgen ervoor dat de kracht op de wervels niet te groot wordt. De schedel rust op de wervelkolom. Wanneer de druk op de wervels niet te groot is en gelijkmatig verdeeld wordt, is er niks aan de hand. Hier is de wervelkolom immers op gebouwd.

Wat gebeurd er als jij verkeerd zit?
Wanneer we scheef of krom zitten, wordt de belasting aan één zijde van de wervelkolom meer en aan de andere zijde minder. Er ontstaat dus een piekbelasting aan één zijde van de wervels. Dit kan ervoor zorgen dat de tussenwervelschijf daar slijt (artrose of slijtage genoemd) en ook kan dit leiden tot een hernia in de onderrug. Dit is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken met lichamelijke klachten als gevolg. Deze piekbelasting op de tussenwervelschijven moeten we dus zoveel mogelijk voorkomen.

Enkele punten waar we op moeten letten bij het zitten:

1. Zorg dat het hoofd recht boven de wervelkolom staat.
De oren moeten één lijn vormen met de romp. Vaak zien we dat mensen het hoofd te veel naar voren laten zakken waardoor de piekbelasting aan de voorzijde van de wervels komt te liggen.

2. Zorg dat je je buikspieren aanspant.
Door je buikspieren aan te spannen zit jij niet met een bolle bovenrug. Dit zorgt ervoor dat de druk op de tussenwervelschijven gelijkmatig verdeeld blijft.

3. Kantel je bekken.
Door je bekken te kantelen zit je niet met een te holle onderrug.

4. Het beste is om zitten af te wisselen met bewegen!
Om een correcte houding vol te kunnen houden, moeten je buik- en rugspieren voldoende getraind zijn. Dit kun je doen met rompstabiliteitsoefeningen. Op onze website vind u een aantal van deze oefeningen. Onze fysiotherapeuten kunnen je begeleiden bij de oefeningen.