Met hoofdpijnklachten naar een fysiotherapeut of osteopaat

Geplaatst op

Hoofdpijnklachten komen enorm veel voor. De meeste mensen vermijden daarvoor echter de medische molen. Het is goed te weten dat een fysiotherapeut of osteopaat hoofdpijnklachten succesvol kan behandelen. 

Wist u dat een van de meest voorkomende gezondheidsklachten hoofdpijn is? Een groot aantal mensen heeft af en toe hoofdpijn, maar een half miljoen Nederlanders heeft maar liefst gemiddeld vijftien dagen per maand hoofdpijn. Uit een recente studie van de Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie in Trondheim blijkt zelfs dat wereldwijd één op de zes mensen bijna dagelijks hoofdpijn ondervindt. Voor deze studie werden bijna vierhonderd papers uit verschillende landen bestudeerd die werden gepubliceerd tussen 1961 en het einde van 2020. Betrokken professor Lars Jacob Stovner meldt in de media dat de resultaten wijzen op een heel groot probleem voor de volksgezondheid. Uit de studie blijkt namelijk dat 52 procent van de wereldbevolking een actieve ‘hoofdpijnstoornis’ heeft. Dat wil zeggen dat ze tijdens het afgelopen jaar een vorm van hoofdpijn hadden. 16 procent van de wereldbevolking heeft bijna dagelijks hoofdpijn. Van die groep heeft 7 procent bijna dagelijks migraine en 9 procent spanningshoofdpijn. 

Fysiotherapie: voor de aanpak van hoofdpijnklachten

Je zou verwachten dat de Nederlandse wachtkamers bij de huisarts hierdoor vol zit mensen met hoofdpijn, maar dat blijkt niet zo te zijn. Meer dan de helft van de mensen met chronische dagelijkse hoofdpijn is hiervoor nog nooit naar de huisarts geweest. Wat doen deze mensen dan wel? Dat is natuurlijk lastig te duiden, maar in veel gevallen wordt medicatie genomen in de hoop de dag een beetje normaal functionerend door te komen. Wie liever niet naar de huisarts gaat, kan echter ook terecht bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een osteopaat. Zij kunnen een rol spelen bij het aanpakken van deze hoofdpijnklachten en kunnen een antwoord vinden op het onderliggende probleem en deze met een behandeling verhelpen. Zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel. 

Osteopathie: het lichaam brengt zichzelf weer in balans

Met andere woorden; denk bij een klacht niet louter aan de huisarts maar ook aan een fysiotherapeut of een andere discipline zoals een manueeltherapeut of een osteopaat. Met spierklachten, sportblessures, rugklachten en andere gewrichtsklachten kunt u goed bij fysiotherapie 0512 terecht. Naast fysiotherapeutische behandelingen zijn ook dry needling, medical en taping en redcord therapie mogelijk. 

Bij osteopathie wordt niet alleen op zoek gegaan naar problemen bij gewrichten en spieren, maar ook naar bijvoorbeeld blokkades bij organen. Vervolgens worden met zachte bewegingen van de handen de blokkades zo mogelijk opgeheven en in ieder geval de beweeglijkheid en doorstroming gestimuleerd. Vaak wordt er naar een manier gezocht waarbij de weefsels en gewrichten, ofwel het lichaam, zichzelf weer in balans kan brengen en kan herstellen. 

Hoofdpijn ten gevolge van nekklachten herstellen 

En die hoofdpijnklachten? Worden deze veroorzaakt door een hoge spanning in de schouder- en nekspieren dan zullen de fysiotherapeut of osteopaat u daarbij kunnen helpen. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld met oefentherapie een stijve nek losmaken en daarmee de stabiliteit en spierkracht te verbeteren. Ook massage kan helpen om afvalstoffen uit spierknopen weg te nemen om zo de verkramping op te heffen. Met dry needling kunnen de spieren letterlijk worden ontspannen en met medical taping is het mogelijk om de afvoer van afvalstoffen in spieren te bevorderen en een verkeerde houding te corrigeren. De osteopaat zal de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam bevorderen door bijvoorbeeld het bindweefsel van de spieren, gewrichten en zenuwen in de nek met de handen weer soepel te maken. Zo worden de natuurlijke lichaamsfuncties weer hersteld.