Pijn Aan Je Heup Tijdens Het Slapen? Ontdek Hier De Oorzaken En Oplossingen

Geplaatst op

Pijn aan je heup tijdens het slapen komt veel voor en kan worden veroorzaakt door tal van dingen, zoals een medisch probleem of een verkeerde slaaphouding. Gelukkig zijn er oplossingen voor dit soort pijn, waarbij je o.a. gebruik van medicijnen en alternatieve behandelingen kunt maken. Lees verder in dit artikel over de oorzaken en oplossingen van heuppijn tijdens het slapen.

Oorzaken van heuppijn tijdens het slapen

  • Letsel of overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken, omdat te veel bewegingen een ontsteking of overbelasting van het heupgewricht kunnen veroorzaken. 
  • Artritis is een andere mogelijke boosdoener, omdat dit vaak leidt tot zwelling in het gewricht die ongemak kan veroorzaken bij het liggen. 
  • Een slechte slaaphouding kan ook leiden tot heuppijn, omdat het langdurig aanhouden van een onnatuurlijke houding druk uitoefent op bepaalde delen van uw lichaam. Volgens de specialisten van Perfect Home Shop is het ontdekken van de oorzaak van uw heuppijn essentieel om verlichting te vinden en een goede nachtrust te krijgen.

Oplossingen voor heup pijn tijdens het slapen

Oefeningen doen en stretching

Oefening en stretching zijn goede oplossingen voor heuppijn tijdens het slapen. Het versterken van de spieren rond uw heupen kan nuttig zijn om de druk te verlichten, waardoor u comfortabeler kunt slapen. Voorbeelden van oefeningen die gericht zijn op het heupgebied zijn squats, bruggen, clamshells, beenheffen en zijwaarts lopen. Daarnaast kan stretchen helpen om strakke spieren los te maken en de spanning in de heupen te verlichten. Probeer een paar rekoefeningen in uw dagelijkse routine op te nemen.

Warmte-/koudetherapie

Warmtetherapie verhoogt de doorbloeding van de getroffen gebieden en helpt gespannen spieren te ontspannen, terwijl koudetherapie ontstekingen vermindert door de zenuwuiteinden in de buurt van pijnlijke gewrichten te verdoven. U kunt beide behandelingen toepassen met warme/koude kompressen die u bij de meeste drogisterijen kunt kopen of u kunt een zelfgemaakte versie maken met ijsblokjes in een handdoek of een warme doek die u korte tijd in de magnetron verwarmt tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Medicijnen tegen heuppijn tijdens het slapen

  • NSAID’s, een populaire vorm van medicatie voor de behandeling van heupklachten, kunnen de ontsteking en zwelling in de regio verminderen. Veel voorkomende NSAID’s zijn ibuprofen, naproxennatrium, aspirine en celecoxib. Het is belangrijk dat u deze medicijnen inneemt als voorgeschreven door uw arts, omdat onjuist gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals maagklachten of bloedingen.
  • Corticosteroïden zijn een andere optie voor de behandeling van pijn in de heup. Deze medicijnen worden rechtstreeks in het gewricht of het weefsel geïnjecteerd om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Ze mogen slechts korte tijd worden gebruikt vanwege mogelijke bijwerkingen zoals het dunner worden van de huid en een verhoogde kans op infectie in het gebied.

Alternatieve behandelingen voor heuppijn tijdens het slapen

  • Acupunctuur en massagetherapie: Alternatieve behandelingen voor heuppijn tijdens het slapen kunnen ook een goede manier zijn om pijn te voorkomen. Acupunctuur en massagetherapie zijn twee populaire opties om de spieren te ontspannen. Al eeuwenlang worden deze twee methoden gebruikt om ontstekingen te verminderen, de doorbloeding te verbeteren en de flexibiliteit van de heupen te vergroten.
  • Fysiotherapie: Het versterken van zwakke heupspieren en het vergroten van flexibiliteit en bewegingsvrijheid zijn allemaal doelen van fysiotherapie bij de behandeling van heuppijn. Een fysiotherapeut kan ook oefeningen aanbevelen zoals stretchen of aërobe activiteiten, zoals wandelen of zwemmen, om de symptomen van heuppijn tijdens het slapen te verlichten.
  • TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) is een vorm van elektrotherapie waarbij elektrische impulsen in de buurt van het pijnlijke gebied worden gezonden. Hierdoor belemmeren deze impulsen de pijnsignalen om de hersenen te bereiken. TENS blijkt voordelig te zijn bij het verminderen van chronische aandoeningen, zoals gewrichtsontstekingen, ischias, slijmbeursontsteking, peesontsteking en aan heuppijn gerelateerde spieraanvallen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik voorkomen dat mijn heupen ‘s nachts pijn doen?

Zorg voor een ergonomisch matras, kussen en beddengoed om uw heupen voldoende te ondersteunen. Daarnaast kan stretchen voor het slapen gaan helpen om de spanning in de spieren rond de heupen te verminderen. Vraag ten slotte, indien nodig, professioneel medisch advies aan een arts of fysiotherapeut die aanvullende behandelingen kan aanbevelen die specifiek op u zijn afgestemd.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn heup geen pijn meer doet als ik op mijn zij slaap?

Bij pijn in de heupen tijdens slapen op zij moet je een geschikt matras voor een zijslaper vinden en een kussen tussen uw benen gebruiken om de heupen te dempen. Probeer ook gedurende de nacht van slaaphouding te veranderen om lange perioden in één houding te verlichten. 

Hoe kunt u het verschil zien tussen heupartritis en heupslijmbeursontsteking?

Heupartritis en heupslijmbeursontsteking zijn twee verschillende aandoeningen, maar ze kunnen vergelijkbare symptomen hebben.  Heupartritis treedt op wanneer het kraakbeen in het gewricht verslijt en pijn veroorzaakt door bot-op-bot contact. Heupbursitis daarentegen is een ontsteking rondom het gewricht. Een lichamelijk onderzoek door een arts is essentieel om een precieze diagnose te stellen.

Conclusie

Oplossingen voor heuppijn tijdens het slapen variëren van medicijnen tot alternatieve behandelingen zoals yoga of fysiotherapie. Met de juiste behandeling en veranderingen in levensstijl vinden veel mensen verlichting van hun heuppijn tijdens de nacht.  

Ontdek met Slaapwijsheid.nl de oorzaken en oplossingen voor pijn in uw heup tijdens het slapen, zodat u beter kunt slapen en fris wakker wordt! Onderneem nu actie om uw levenskwaliteit te verbeteren door een betere slaapgezondheid.