Lopersknie: Een veel voorkomende blessure

Geplaatst op

Hardlopen is een geweldige sport om in het voorjaar buiten te beoefenen en een passie voor velen in de mooie omgeving van Drachten. Maar wat als door een blessure niet meer kunt genieten van je favoriete activiteit? Een van de meest voorkomende blessures onder hardlopers is de lopersknie, ook bekend als het iliotibiale band syndroom. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden van een lopersknie, zodat je snel weer kunt genieten van pijnvrije hardlooptrainingen.

Oorzaken van een lopersknie:

Er zijn verschillende redenen waardoor een lopersknie kan ontstaan. Een te snelle opbouw van je hardloopintensiteit of -afstand kan overbelasting veroorzaken, net als onregelmatig trainen. Het onvoldoende rekening houden met hersteltijden van verschillende trainingsprikkels kan ook bijdragen aan het ontstaan van een lopersknie. Daarnaast kan een gebrek aan kracht in de heup- en bilspieren, evenals een gebrekkige looptechniek, de belasting op de knie verhogen en uiteindelijk tot pijnklachten leiden.

Symptomen van een lopersknie:

Een lopersknie gaat vaak gepaard met typerende klachten. Hardlopers ervaren vaak pijn aan de buitenkant van de knie. Deze pijn kan tijdens het hardlopen verergeren, vooral bij langere afstanden of heuvelafwaarts lopen. Na afloop van de training worden vaak klachten gevoeld tijdens traplopen. Wanneer de klachten toenemen kan pijn na afloop van een training steeds langer aanhouden. Naast pijn kan er ook sprake zijn van een brandend of schurend gevoel langs de buitenzijde van de knie. Soms kan er ook zwelling optreden bij de knie en kan deze warm aanvoelen.

Behandelmogelijkheden:

Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar om een lopersknie effectief aan te pakken. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste aanpak op basis van jouw specifieke situatie. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

  • Massage technieken: Massagetherapie kan helpen bij het ontspannen en losmaken van de spieren rondom de knie, waardoor de spanning op de iliotibiale band wordt verminderd.
  • Dry needling: Deze techniek maakt gebruik van dunne naalden om triggerpoints in de spieren te deactiveren en de doorbloeding te verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van herstel.
  • Aanpassing van trainingsschema: Een sportfysiotherapeut kan je begeleiden bij het aanpassen van je trainingsschema, zodat je belasting op de knie geleidelijk wordt opgebouwd. Dit kan helpen om overbelasting te voorkomen en het herstel te bevorderen.
  • Oefeningen onder begeleiding: Gerichte oefeningen kunnen helpen bij het versterken van de heup- en bilspieren, het verbeteren van de looptechniek, het vergroten van de belastbaarheid, het verbeteren van de coördinatie en het vergroten van de lenigheid. Een fysiotherapeut kan een persoonlijk oefenprogramma opstellen en je begeleiden bij de uitvoering ervan.

Conclusie:

Een lopersknie kan behoorlijk frustrerend zijn voor hardlopers, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om deze blessure te overwinnen en weer pijnvrij te kunnen hardlopen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een geleidelijke opbouw van je training, het luisteren naar je lichaam en het inschakelen van professionele begeleiding indien klachten toenemen of niet verdwijnen. Maak een afspraak met een fysiotherapeut bij Fysio 0512 voor een persoonlijk behandelplan en blijf niet te lang stil staan door deze blessure!