Het sportseizoen is weer begonnen!

Geplaatst op

Tips van Fysio 0512 om blessures tijdens de voorbereiding te voorkomen.

Veel sporters zijn alweer volop bezig met de voorbereiding. Voor veel teams begint eind augustus de competitie en ook de individuele sporten starten weer na het eindigen van de vakantieperiode.  Dit betekent voor veel sporters intensief trainen en meedoen aan (oefen)wedstrijden. In deze periode zien wij ieder jaar veel sportblessures ontstaan. Wanneer je in de voorbereiding tegen een blessure aanloopt kan dit ook gevolgen hebben voor je fitheid tijdens de rest van het seizoen. Een goede voorbereiding kan de kans op blessures tijdens het seizoen juist verkleinen. Een reden om eens te gaan kijken hoe je het beste met klachten tijdens de voorbereiding om kunt gaan.

Veel blessures ontstaan vanwege een snelle opbouw van sportactiviteiten na een periode van relatieve rust. De spieren en gewrichten zijn op dat moment nog niet in gewend aan de hoge belasting die wordt gevraagd. Hierdoor duurt het langer om te herstellen van een trainingsprikkel. Bij een nieuwe trainingsbelasting en onvoldoende herstel is er kans om een overbelastingsblessure op te lopen. De meest voorkomende overbelasting blessures doen zich voor in de knie, schouder, hamstring en lies regio, uiteraard afhankelijk van de sport die wordt beoefend.

Tijdens de voorbereiding is het dus opletten geblazen om een blessurevrij sportseizoen te realiseren. Hieronder een aantal tips die daarbij wellicht kunnen helpen.

1. Opbouw

Bouw de trainingsintensiteit geleidelijk op gedurende de voorbereiding. Iedereen heeft de neiging snel teveel te doen om de conditionele achterstand en vakantie kilo’s weg te werken. Bij een individuele sport is dit over het algemeen goed te doseren. Train je in een team dan zal de coach / trainer als het goed is zorgen voor een goede opbouw, het is in de praktijk echter vaak moeilijk om de opbouw voor iedereen goed te doseren.

2. Voldoende hersteltijd

Probeer te trainingen te verspreiden door de week, rekening houdende met de hersteltijden van verschillende trainingsprikkels. Tijdens je herstel na een training wordt je lichaam beter en sterker. Door op het juiste moment de volgende trainingsprikkel te geven kun je dit verder opbouwen. Ben je te vroeg met de volgende prikkel dan kan dit tot blessures leiden.

 3. Materiaal

Zorg voor goed materiaal. Begin het seizoen bijvoorbeeld niet op die oude versleten schoenen die de hele zomer in de kast hebben gelegen. Na een jaar intensief sporten kan het zijn dat de demping uit de schoenen is, ook al ziet de schoen er nog goed uit.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Het onderhouden van een goede basis voor wat betreft conditie, kracht en core-stability is de meest belangrijke factor om blessures tijdens de voorbereiding te voorkomen. Train daarom ook in de zomer en winterstop en onderhoud je basisconditie. Ben je het vorige seizoen langere tijd geblesseerd geweest? Investeer dan tijdens de zomer of winterstop extra tijd in het trainen van je basisconditie en kracht zodat je sterker aan het seizoen begint.

Heb je vragen of loop je ondanks deze tips toch een blessure op tijdens de voorbereiding? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze website www.fysio-0512.nl, via de mail info@fysio-0512.nl of telefonisch op 0512-537506. Wij helpen je graag om snel weer fit te worden!