Blessures aan de schouder, arm en pols bij het kaatsen

Geplaatst op

Het kaatsseizoen in Fryslân is momenteel in volle gang! Het krachtige spel met snelle bewegingen kan echter blessures aan de arm, schouder en pols veroorzaken. Vooral met de belangrijkste kaatspartij, de PC in Franeker op 2 augustus 2023, in het vooruitzicht, is het essentieel om blessures te voorkomen en op tijd te laten behandelen. Maar uiteraard behandelen wij bij Fysio 0512 kaatsers van elk niveau. Onze deskundige fysiotherapeuten staan klaar om kaatsers te ondersteunen, zodat ze op hun best kunnen presteren tijdens het seizoen. In dit bericht bespreken we hoe verschillende blessures bij het kaatsen ontstaan en tonen we hoe onze behandeltechnieken kunnen helpen.

De krachten op de arm en schouder tijdens het kaatsen

Het kaatsen oefent aanzienlijke krachten uit op de arm en schouder. Bij het slaan van de bal komen er veel krachten op de pols en onderarm, terwijl de schouder verantwoordelijk is voor het genereren van de juiste stabiliteit, kracht en snelheid. Deze intensieve en herhaalde belasting kan leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten, vooral tijdens langdurige partijen, met als gevolg blessures.

Behandeltechnieken bij Fysio 0512

Bij Fysio 0512 in Drachten bieden we verschillende soorten behandeltechnieken aan die geschikt zijn om blessures aan de arm, schouder en pols snel te verbeteren. Onze ervaren fysiotherapeuten hebben expertise in onder andere manuele therapie, dry needling en medical taping. Deze technieken kunnen effectief zijn bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het bevorderen van het herstel.

• Manuele therapie: Door middel van hands-on technieken kan een fysiotherapeut de gewrichten mobiliseren en spieren ontspannen, waardoor pijn wordt verminderd en de functionaliteit wordt verbeterd.

• Dry needling: Deze techniek richt zich op het deactiveren van triggerpoints (knopen in de spieren) door het plaatsen van dunne naalden. Hierdoor kan spierspanning en pijn worden verlicht.

• Medical taping: Met behulp van speciale elastische tapes kan de fysiotherapeut ondersteuning bieden aan gewrichten, spieren en pezen. Dit verbetert de stabiliteit, vermindert de belasting en bevordert het herstelproces.

De rol van de sportfysiotherapeut

Bij Fysio 0512 in Drachten speelt sportfysiotherapie niet alleen een belangrijke rol bij de behandeling van blessures, maar ook bij preventie en prestatieverbetering voor kaatsers. Voorafgaand aan het seizoen kan de sportfysiotherapeut helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsprogramma om blessures te voorkomen. Tijdens het seizoen biedt de sportfysiotherapeut advies over trainingsintensiteit, blessurepreventie en herstelstrategieën om kaatsers te ondersteunen bij het behalen van hun doelen.

Samenvatting

Blessures aan de arm, schouder en pols komen helaas vaak voor bij het kaatsen. Bij Fysio 0512 in Drachten begrijpen we de uitdagingen waarmee kaatsers worden geconfronteerd tijdens hun wedstrijden en bieden we verschillende behandelingstechnieken om blessures te behandelen en te voorkomen. Onze ervaren fysiotherapeuten staan klaar om kaatsers te ondersteunen bij het bereiken van optimale fitheid, zodat ze op het veld kunnen excelleren. Aarzel niet en maak een afspraak wanneer klachten je belemmeren om op je gewenste niveau te presteren.